JKSC istorijos dalis – ir Marijus Užupis

Krepšinis – kartu ir viena gausiausiai lankomų Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro programų, vienas dažniausių užsiėmimų ir rajono mokyklose. Būtent šiame sporte save atrado ir jaunasis Šakių krepšinio klubo „Zanavykas“ žaidėjas Marijus Užupis, keletą metų kantriai darbavęsis Šakių jaunimo kūrybos bei sporto centro treniruotėse. Tuo įrodęs: nesvarbu kur gyveni, svarbu – ko ir kaip sieki. Jį, kaip vieną žymesnių centro auklėtinių, mini ir centro direktorė R.Paškevičiūtė.

Dar tik 19-metis vaikinas pagal savo amžių jau turi sukaupęs solidžią gyvenimišką patirtį. Šiemet jis tapo pilnateisiu Šakių krepšinio klubo „Zanavykas“ žaidėju, kartu su klubo draugas dalyvauja antros pagal lygį Nacionalinės krepšinio lygos pirmenybėse. 197 cm ūgio jaunasis krepšininkas per rungtynes vidutiniškai pelno beveik 8 taškus, daugiau nei po keturis kartus atkovoja kamuolį. Marijaus karjero jau yra ir įspūdingų laimėjimų – kartu su Lietuvos jaunimo rinktine jis džiaugėsi ketvirtąja vieta Pasaulio čempionate. O Singapūre vykusiose krepšinio 3×3 pasaulio varžybose tapo penktosios vietos laimėtoju.

Šiuo metu M.Užupis gyvena Kaune, studijuoju Vytauto Didžiojo universitete verslo administravimą. Laisvalaikiu, kurio turi ne itin daug, mėgaujasi filmais, domisi įvairiomis sporto naujienomis ir tiesiog leidžia laika gerų draugų būryje. Kai kalba pasisuka apie krepšinį, Marijus į savo vaidmenį jame žvelgia savikritiškai: „Dabartiniais savo rezultatais „Zanavyko“ sudėtyje nesu labai patenkintas. Sezono pradžioje sekėsi itin neblogai, tačiau vėliau „kritau į duobę“. Manau, dėl didelio skaičiaus rungtynių mane įveikė nuovargis – rungtyniauju ne tik „Zanavyko“ komandoje. Per žiemos atostogas kiek pailsėjau, treneris buvo paruošęs specialią programą kaip greičiau atsistatyt, ir dabar po truputį vėl atgaunu formą, galiu solidžiau padėti komandai“.

Į krepšinio pasaulį Marijus žengė būdamas ketvirtoje klasėje – mokykloje rinko vaikus į krepšinio būrelį. „Nutariau apsilankyti. Ir likau. Pirmasis žmogus, vedęs mane į krepšinio pasaulį, buvo mokytojas Romanas Laurinaitis. Vėliau atvykau ir į Šakių jaunimo kūrybos bei sporto centro krepšinio treniruotes, čia praleidau dvejus metus. Tačiau jau būdamas 13 metų išvykau į Marijampolę – dėl didelio noro įgyti daugiau patirties tiek krepšinyje, tiek savarankiškame gyvenime“,- atviravo M.Užupis. Ranką prie jo, kaip jaunojo krepšininko, formavimo pridėjo ir dabartinis „Zanavyko“ klubo direktorius Vytas Strokas.

Žaisti krepšinį Marijų paskatino keletas dalykų, na o pagrindiniu buvo mokykloje vykęs uždaras čempionatas tarp kelių mokyklos komandų. „Visada su draugais po pamokų bėgdavome į sporto salę pažiūrėti rungtynių. Tai mane ir sužavėjo. Dideli nuopelnai to, jog dabar žaidžiu krepšinį, yra ir mano sportiškos giminės: giminės mane nuo mažų dienų vesdavosi į salę sportuoti“,- dalinosi savo gyvenimo prisiminimais M.Užupis.

„Zanavykas“, savo istoriją pradėjęs prieš aštuonerius metus,- dar viena Marijaus vaikystės svajonė. „Vaikystėje nuolat svajodavau atstovauti „Zanavyko“ komandai. Su mama stebėdavome visas rungtynes, karštai palaikydavome šią komandą. Ir ta svajonė išsipildė. Ypač džiaugiuosi dėl to, jog šio sezono komanda puikiai sukomplektuota, visi dirbame 110 proc. Geras startas Nacionalinėje krepšinio lygoje tik parodė, jog dirbame tikrai daug. Turime daug patyrusių krepšininkų, nemažai yra jaunimo – kovingo ir darbštaus. Bet didžiausią nuopelną dėl dabartinės “Zanavyko” vietos turnyrinėje lentelėje duočiau treneriui, kuris tikrai dirba didžiulį darbą  ir atiduoda visą savo širdį”,- dalinosi mintimis M.Užupis.

Dabar Marijus linksmai prisimena sezono pradžią Nacionalinėje krepšinio lygoje: “Daugelis krepšinio pasaulio žmonių, sužinoję, jog “Zanavykas” dalyvaus Nacionalinėje krepšinio lygoje,  sakė, jog būsime lentelės apačioje. Bet jau dabar visiems įrodėme savo pranašumą, esame tarp lygos lyderių”. Tad tiek jo, tiek komandos pagrindiniai komandos tikslai – kuo geriau pasirodyti ir pasiekti kuo aukštesnę vietą lygos pirmenybėse. “Asmeninių ateities planų turiu daugiau, tačiau pagrindinis – kuo daugiau pasiekti krepšininko karjeroje”,- atviravo Marijus.

Savo asmeniniu pavyzdžiu M.Užupis dar kartą paneigė mitus, kad provincijoje jaunam žmogui nėra jokių perspektyvų ir galimybių. Atvirkščiai: M.Užupio įsitikinimu, Šakių rajone sportas užima aukštą vietą; rajone vyksta daug sporto renginių (daugelyje jų ir pats dalyvavo); visam tam puikiai tarnauja naujasis Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro sporto kompleksas. Tereikia tik noro, užsispyrimo, turėti savo svajonę ir tikslą – ir viskas bus įmanoma.

Marijus pagarbiai kalba ir apie rajono krepšinio lygį. “Kiek man teko dalyvauti įvairiose lygose, tai mūsų rajone krepšinio lygis yra vienas geriausių. Tačiau šiemet labai pasigedau komandų, kurios dalyvautų rajono A lygos pirmenybėse. Praėjusiais metais buvo surengtas, mano manymu, vienas geriausių šios lygos turnyru, tad šiemet mane labai nustebino mažas komandų skaičius. Tačiau yra ir kitas dalykas – džiugina tai, jog daugelis mokyklų registruoja komandas į žemesnę B lygą. Taip suteikiama proga jaunimui save išbandyti. Kas žino, gal netrukus rajone užaugs itin aukšto lygio krepšininkų”,- dalinosi    yra labai puiku dalykas.

Ilgą laiką praleidęs Šakių rajone, Marijus neslepia: jam čia patiko. Šiandien jis, jau žvelgdamas šiek tiek iš šalies, mano, jog rajono vaikams yra sudarytos tikrai geros sąlygos atsiskleisti, tobulėti. Ne tik sporte: rajone gausu įvairių šokių užsiėmimų, koncertų, įvairių renginiu jaunimui; rajone yra tikrai gerų mokyklų su puikiais mokytojais. “Tiesiog viskas priklauso nuo noro ir užsispyrimo, nuo įdėto darbo ir pastangų. Man asmeniškai čia patinka, čia gyvena puikūs žmonės. Tikiu, kad ateis laikas, kai sugrįšiu gyventi būtent čia”,- savo asmeniniu pavyzdžiu motyvuoja rajono jaunimą Marijus.

M.Užupį, kaip vieną garsesnių žmonių, savo karjeros pradžioje dalyvavusių ir Šakių jaunimo kūrybos bei sporto centro veikloje, palikusių čia istorinį pėdsaką, mini ir centro direktorė Roma Paškevičiūtė. Tiesa, pats Marijus savęs jokia žvaigžde nelaiko – ir dėl jauno amžiaus, ir dėl to, kad jam dar daug yra ką nuveikti savo pasirinktame gyvenimo kelyje. Tačiau pavyzdžiu jaunajai kartai, dažnai be jokio pagrindo pasiskundžiančiai, jog Šakiuose, ar atokesniame rajono kampelyje neįmanoma nieko nuveikti ir tuo labiau pasiekit, Marijus tikrai gali būti.

Nuotraukos Dariaus Mikelionio

6 5 4 (1)

3 2 1